Assignment 7: Podcast
- Mathematics Anonymous
- 28 mrt 2019
- 2 minuten om te lezen
De podcast: https://static.wixstatic.com/mp3/325620_e9bfbedf55e14c00be78450ba10fb6a3.mp3
Voor deze opdracht maken wij een serie podcasts. We nemen een publicatie met een intrigerende titel of een vreemd onderwerp van de website met publicaties van de RUG, en zonder ons al te veel verdiept te hebben in de stof lezen we “als leken” het nieuwsbericht. Dit roept natuurlijk vragen op, en die bespreken wij dan ook - op een luchtige manier. Daarmee houden we het bereikbaar voor de normale mens, de gemiddelde Groninger. Na ca. 5 minuten vragen we de onderzoeker erbij, die dan eventuele fouten uit onze bespreking kan halen, en iets vertelt over hoe het onderzoek tot stand is gekomen. Ook hierbij blijft de toon luchtig.
Voor de vervolgpodcasts hebben we onder andere de publicatie “vieze geur vermindert seksuele opwinding” in het vizier. Verder blijven er aan de lopende band publicaties uitkomen en willen we recente vondsten in maatschappelijk interessante gebieden bespreken. Denk hierbij aan aardbevingsproblematiek, milieu en energie. Daarbij moet het onderwerp wel aansluiten bij het format: bij voorkeur een Nederlandse auteur, en het moet luchtig gebracht kunnen worden (een artikel over depressie ten gevolge van aardbevingsschade is smakeloos om lacherig over te doen).
We hebben gekozen voor een podcast omdat we daarmee op een luchtige manier mensen kunnen interesseren. Het blijft laagdrempelig - mensen kunnen dit bijvoorbeeld luisteren in de bus of op de fiets. Daarom houden we het ook kort. Verder hebben we gekozen om veel humor te gebruiken en grapjes te maken, zodat het ook leuk blijft voor mensen die niet van te voren geïnteresseerd zijn in onderzoek. Zo hopen we dat de podcast zichzelf verkoopt.
Daarnaast is één van ons een beetje ingelezen, die vertelt over wat er gebeurt is, en de ander heeft geen idee. Deze zit daardoor een beetje in dezelfde situatie als de luisteraar die er niks vanaf weet. Hopelijk stelt deze persoon dan ook de vragen die ook bij de luisteraar opkomen. Om het wetenschappelijk correct te houden sluiten we af met een input van de onderzoeker zelf.
Hey, heel erg leuk!
Ik vind het leuke aan deze podcast is dat er vrij droge wetenschappelijke informatie wordt verteld maar toch heel goed te volgen is door de hoeveelheid humor die er in terug komt. Zo kan de podcast aantrekkelijke worden voor elke student. Doordat het voornamelijk gericht is op onderzoek in Groningen kan zo'n podcast snel verspreid worden onder studenten. Door de luchtige toon blijft het ook lang leuk. Al had de podcast ook niet langer hoeven duren want volgens mij waren de vogel woordgrappen op een gegeven moment wel op.
Lekker bezig!
Groetjes, Sietse
Leuk dat jullie voor een podcast hebben gekozen, dat is een populair en actueel medium. Ik vind het ook sterk dat jullie het laagdrempelig houden met een korte duur en een luchtige toon, daar zul je waarschijnlijk een groter publiek mee trekken. Ook een goed idee om een persoon de rol van de luisteraar in te laten nemen, die nog niks van het onderwerp afweet en vragen stelt.
Ook een overtuigende proof of concept, leuk om naar te luisteren! Muziek aan het begin en eind werkt goed, en de flauwe woordgrappen (hou ik van) en dan om elkaar lachen geeft de luisteraar het gevoel dat hij bij iets gezelligs betrokken wordt en het werkt ook aanstekelijk. Ook de opmerking "ik…
Ik heb erg gelachen om jullie podcast! En soms gedacht: hm, kan deze grap wel gezien de context (de RUG is jullie werkgever)? Wellicht is het niet iets dat de RUG zou willen voor hun imago, misschien ook wel maar dan voor de specifieke doelgroep van studenten ofzo.
Jullie zijn absoluut geslaagd in het maken van een lichtvoetige, grappige podcast. Als proof of concept heb je duidelijk laten zien wat we kunnen verwachten van jullie. Het komt ook heel authentiek over (niet ingestudeerd), dat is een absoluut pluspunt wat mij betreft. De introductie vond ik wat lang, volgens mij kun je wel wat sneller beginnen met een prikkelend onderwerp. Het onderzoek komt serieus aan bod, maar naar het einde toe…
Wat stoer dat jullie zelf een podcast hebben opgenomen! De luchtige toon en humor die jullie gebruiken vind ik heel vermakelijk, knap gedaan. Dit maakt de postcast aantrekkelijk voor een breed publiek. Goed dat jullie onderzoek van de Rijksuniversiteit gebruiken, hiermee promoot je de universiteit. De recente nieuwsartikelen houden de postcast interessant als het een serie wordt. Ik weet alleen niet of de wetenschapper aan het eind echt nodig is, zitten leken hier wel op te wachten? Aan de andere kant zorgt meer diepgang er ook voor dat studenten naar de postcast gaan luisteren. Hier kunnen jullie misschien nog over nadenken en beslissen voor welke doelgroep jullie willen gaan. Succes!