top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Mathematics Anonymous

Assigment 8: Exhibition

Er is een moord gepleegd en de exhibitiebezoeker moet deze oplossen. Hierbij leert de bezoeker over het onderzoek dat gedaan is aan de RUG over mezen die bonte vliegenvangers doden door het veranderende klimaat.


Opzet



Het geheel is opgezet als een soort levend cluedo. Een lijktekening, in wit krijt, ligt op de grond in het midden van de exhibitie. Daarbij een klein verhaaltje wat er is gebeurd, door oortjes. Vervolgens kunnen bezoekers rondlopen door de ruimte. Deze is ingericht als een groot nestkastje, met houten muren, en grote veren en een nep-nestje. Langs de kanten van het exhibitieruimte vinden bezoekers computerschermen met koptelefoons. Hier kunnen zij verhalen horen of “gesprekken voeren” van ooggetuigen van de moord. Zie hieronder. Na het horen van de verhalen kunnen bezoekers zelf de conclusie trekken wat er is gebeurd. Ook dit doen ze op een computerscherm, waar bij het indienen van het juiste antwoord ze inderdaad een bevestiging krijgen, tezamen met een kort praatje van de onderzoeker.

Op de schermen is het volgende te vinden:

Beschrijving van de moordscène: van de onderzoeker (“de mens”) krijgt de bezoeker te horen wat er is aangetroffen. In de vorm van een filmpje met beeldmateriaal. De scène: een dode bonte vliegenvanger in een nestkastje. Het hoofd ligt open. Er liggen meerdere soorten veren. De onderzoeker kijkt regelmatig in het nestkastje, en weet dat er meerdere vogels hun intrek nemen, waaronder de bonte vliegenvanger, de mees, en de huismus.Interviews met omstanders: keuzemenu met wie je praat. De hond van de buren, de onderzoeker, de mees, de huismus en een zombievirus. Enkele voorgeprogrammeerde vragen zijn beschikbaar. Bijvoorbeeld aan de mees, waarover de bezoeker kan vragen waar deze verblijft. Je krijgt dan informatie over het leef- en nestgedrag van de mees, waaronder dat er heftige competitie plaatsvindt in het broedseizoen. Of de bezoeker vraagt wat de zombieschimmel is. Dan krijg je met beelden van planet earth te zien dat er schimmels bestaan die insecten overnemen en uit hun hoofd groeien. Misschien is deze geëvolueerd naar vogels? Ook kan je de hond vragen. Dan hoort de bezoeker dat deze erg speels is, en nogal hapgraag.Vergelijking van daders. Een kort spelletje waarin je de verschillende “verdachten” (de onderzoeker, de hond, de mees, de mus en de zombieschimmel). Door deze aan te klikken krijgt de bezoeker te zien wat er gebeurt als deze met de bonte vliegenvanger zouden “vechten”. Hieruit kan de bezoeker afleiden welke verdachten een moordscène zoals aangetroffen zouden kunnen achterlaten. Bijvoorbeeld: de vogel vliegt weg wanneer de hond speels hapt, de vogel wordt de nek omgedraaid door de mens, de vogel vecht met de mees.De motieven: mogelijke motieven moet je matchen met verdachten. Wanneer je dit correct doet krijg je extra informatie. Bijvoorbeeld: een motief is “honger” en wanneer je dit matcht met de hond krijg je een verhaaltje over waarom het onwaarschijnlijk is dat een hond een vogel opeet. Het motief “onderzoek”, wanneer gematcht met de onderzoeker, vertelt iets over de regels van onderzoek: een wetenschapper mag nooit zo maar een vogeltje doodmaken. Bij het motief “competitie”, wanneer dit gematcht wordt met de mees, krijgt de bezoeker te zien dat door klimaatverandering de broedseizoenen van de mees steeds meer overlappen met dat van de bonte vliegenvanger. Hieruit kan de bezoeker zelf afleiden wie waarom de bonte vliegenvanger vermoord zou kunnen hebben.De oplossing: De bezoeker krijgt een keuze uit de verschillende verdachten. Bij een foute keuze krijgt hij of zij te horen “helaas, probeer het nog een keer”. Bij een goede keuze krijgt de bezoeker een filmpje van de onderzoeker die samenvat wat er precies is gebeurd. Daarbij vertelt hij ook over hoe het onderzoek tot stand kwam en wat hij heeft gedaan.


Verklaring veranderingen

Ons onderwerp, de moord van bonte vliegenvangers door mezen, hebben we gekozen omdat we het zeer geschikt vonden voor een luchtige discussie in een podcast. Om het om te zetten in een interactieve exhibitie hebben we bedacht dat bezoekers zelf de dader moeten vinden bij de moord. Zo wordt het process van wetenschappelijk informatie verzamelen weergegeven in het spannende oplossing van een moord. Het is zo relateerbaar omdat iedereen wel detective series heeft gezien. Het moordprocess is ook als groep oplosbaar, door samen naar de verschillende bewijstukken te kijken of allemaal naar verschillende en dan samen tot een conclusie te komen. Door het process van moordonderzoek te doorlopen, krijgen de bezoekers de informatie over waarom mezen bonte vliegenvangers vermoorden te weten. Het is openended in de zin dat bezoekers met het combineren van zelf te kiezen bronnen van informatie, de moord op kunnen lossen.

Het perspectief was eerst dat je de informatie werd gegeven dat mezen bonte vliegenvanger vermoorden wat een verbaasde reactie opwerkt en dan wordt uitgelegt waarom dit gebeurt. Nu ligt de focus meer op het uitvinden wie de bonte vliegenvanger heeft vermoord, en de informatie wordt gegeven aan de hand van een interactief door de bezoekers uit te voeren moordonderzoek. Er wordt ook meer andere informatie gegeven om andere mogeljike moordenaars uit te sluiten, en het proces van een moord oplossen wordt ook belicht.

11 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Assignment 7: Podcast

De podcast: https://static.wixstatic.com/mp3/325620_e9bfbedf55e14c00be78450ba10fb6a3.mp3 Voor deze opdracht maken wij een serie podcasts. We nemen een publicatie met een intrigerende titel of een vree

Professional use of social media

Blizzard Entertainment I don't really browse facebook or twitter as such, so the only companies I really follow on social media are related to my hobbies I already had. So because I was interested in

Assignment 5 flyer

Voorkant: https://static.wixstatic.com/ugd/325620_ecf44bfeb0214c42baff59337652047d.pdf Achterkant:https://static.wixstatic.com/ugd/325620_fd31aa131cbd4f338fc33512dc90e02e.pdf Assignment 5: Flyer Desig

bottom of page