top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Mathematics Anonymous

Assignment 5 flyer

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2019


Voorkant: https://static.wixstatic.com/ugd/325620_ecf44bfeb0214c42baff59337652047d.pdf

Achterkant:https://static.wixstatic.com/ugd/325620_fd31aa131cbd4f338fc33512dc90e02e.pdf


Assignment 5: Flyer Design

Doelgroep: Nederlandse studiekiezers

Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen

Doel: Studiekiezers aantrekken om voor Groningen/RUG te kiezen

Brainstorm

We begonnen met een korte brainstormsessie om er achter te komen wat Groningen leuk en uniek maakt als stad om te studeren. Waarom hebben wij voor Groningen gekozen? Wat zijn de unique selling points? Groningen is een studentenstad, wat je overal in de stad kunt merken. Er zijn in verhouding veel studenten t.o.v. stadjers. De kroegen hebben geen eindtijden. Groningen is gemoedelijk en heeft het gevoel van een dorp. De stad is niet heel groot. Je kunt snel van de ene kant naar de andere kant van de stad. Dit gebeurt voornamelijk op de fiets. Op de fiets ben je vaak ook sneller op je bestemming dan wanneer je de auto of het OV zou pakken. Auto’s worden zo veel mogelijk uit de binnenstad geweerd en daarnaast heb je als fietser bij veel stoplichten tegelijk groen, waardoor je weer snel door kunt. Met name dit ‘tegelijk groen’ voor fietsers is iets unieks voor de stad. Het resultaat is een studentenstad met ontzettend veel fietsen en het fenomeen ‘fietsfiles’ richting het Zernike. We hebben daarom gekozen om de fiets centraal te zetten op onze flyer. Dit wordt ons unique selling point waarom studiekiezers voor Groningen zouden moeten kiezen.

Aantrekkelijkheid

Vervolgens kwamen we op het idee om een fiets in de naam GRONINGEN te verwerken. Dit zou een leuk design kunnen zijn op de voorkant van de flyer en meteen de aandacht kunnen grijpen. Na het Googelen van afbeeldingen op fiets animaties, kwamen we op het idee om de O en de E als wielen van de fiets te maken en later bleek de i geschikt te zijn voor de trapas. Als slogan zouden we dan heel simpel ‘kom naar Groningen’ kunnen doen. Op dit moment hadden we al vrij specifiek een keuze gemaakt over een design zonder dat we keuzes hadden gemaakt over de compositie.

Compositie

We vonden een diagonale weergave meteen mooi. We andere indelingen niet uitgebreid overwogen. De diagonale compositie zou een dynamisch beeld aan onze flyer kunnen geven en dat past goed bij het thema ‘fietsen’. Een belangrijke overweging die we hier maakten was of de diagonale lijn van linksboven naar rechtsonder zou moeten lopen of van rechts boven naar links onder. We hadden alle drie de voorkeur voor linksboven naar rechtsonder. Vervolgens kwamen we bij de achterkant. We overwogen hier horizontale lijnen die de pagina in tweeën/drieën zou delen of het doortrekken van de diagonale lijn. Om samenhang te creëren tussen de voor- en achterkant hebben we gekozen voor een diagonale lijn. De richting van deze diagonale lijn in combinatie met de lijn op de voorkant hebben we getest door het voor te leggen aan vijf personen. Eerst had van rechtsboven naar linksonder de meeste voorkeur, maar nadat er tekst op de diagonaal werd geplaatst verplaatste de voorkeur naar van linksboven naar rechtsonder. Deze voorkeur komt waarschijnlijk vanwege de gewoonte om van links naar rechts te lezen en van boven naar beneden. Zoals het lezen van een boek. Omdat we de leesbaarheid van de flyer erg belangrijk vinden hebben we gekozen voor de diagonaal van linksboven naar rechtsonder, net als de voorkant.

Design voorkant

De diagonale weergave paste vervolgens heel goed bij de fietsroute van Hoofdstation naar Zernike. Op een kaart gaat deze route ook van linksboven naar rechtsonder. Hierdoor kwamen we op het idee om een plattegrond van de stad als achtergrond te gebruiken, als een soort watermerk weergegeven. Met een lijn zouden we dan de fietsroute aan kunnen geven en de fiets in de naam GRONINGEN zou over deze route geplaatst kunnen worden. Toen we de fiets over de fietsroute plakten, waren we nog niet helemaal tevreden. We hebben van de fietsroute een dikkere weg gemaakt, in een animatie stijl, hierdoor werd de voorkant wat speelser/informeler en volgens ons aantrekkelijker voor onze doelgroep.

Kleuren

We dachten meteen aan rood vanwege onze opdrachtgever (RUG). In combinatie met rood zou wit of zwart als tekst passen. Als achtergrondkleur van de plattegrond is een grijs tint gekozen. Hiervoor is gekeken naar verschillende gradaties. Bij een lichtere tint werd het een te wit vlak en bij donkerdere tinten werd het te druk en ging de plattegrond te veel afleiden t.o.v. de tekst en afbeeldingen.

De letters van ‘Groningen’ zijn donkerder rood dan de fiets met de letters O, E en puntje van de i. We hadden eerst alles in dezelfde kleur rood, maar door te spelen met verschillende kleuren kwam de fiets beter naar voren. We hebben gekozen voor donkerrood voor de letters (i.p.v. zwart) omdat dit ons het meeste aansprak. In combinatie met de weg (zwart met witte strepen) waar de fiets over rijdt vinden we rood mooier voor de letters dan zwart.

Lettertype

Als lettertype hebben we gekozen voor Bookman Old Style. Dit lettertype is strak, formeel en straalt netheid uit. Het is niet heel erg speels zoals bijvoorbeeld Comic Sans MS of Freestyle script. Wij vinden deze netheid en formaliteit goed passen bij de uitstraling van onze opdrachtgever. We overwegen ook een citaat op onze flyer te zetten. Dit citaat zouden we met een ander lettertype (informeler) doen, zodat het meer gevoel uitstraalt. Het lettertype van deze tekst op de achterkant is Myriad Pro. Dit lettertype is informeler dan het lettertype op de voorkant, wat de informatie op de achterkant volgens ons ‘zachter’ maakt, fijner om te lezen.

Voorkant

Om de voorkant af te maken voegen we ‘kom naar’ (van ‘kom naar Groningen’) toe een nog een aantal afbeeldingen. Voor de tekst ‘kom naar’ hebben we veel opties bekeken. Eerst dezelfde kleur en lettertype als ‘Groningen’ tegen dezelfde de achtergrond, onder elkaar en naast elkaar. Hier maakten we de keuze dat naast elkaar aantrekkelijker was. We waren niet tevreden over de kleurkeuze, vervolgens hebben we dezelfde kleur als de fiets getest. Dit nam de aandacht van de fiets weg. Uiteindelijk kwamen we erop om de tekst als een soort ‘banner’/sticker over de plattegrond te zetten. Op deze manier konden we de achtergrond rood maken en de tekstkleur wit, wat goed in contrast staat met de rode letters van Groningen met een grijze achtergrond. We hebben ook gekeken naar verschillende vormen van de sticker, om er een dynamischer beeld van te maken, maar hier konden we geen betere optie voor vinden dan een strakke lijn.

Voor de afbeeldingen op de voorkant hebben we wel geprobeerd deze dynamische stijl aan te houden. Hierbij lopen de afbeeldingen mee in de vormen van de wegen op de plattegrond. We hebben voor twee afbeeldingen gekozen met een enthousiaste student erop. Dit zal de doelgroep hopelijk ook enthousiast maken om te gaan studeren. Daarnaast hebben we gekozen voor een afbeelding van het academiegebouw met veel fietsen ervoor. Dit past goed bij ons thema en benadrukt nogmaals dat het om studeren aan de universiteit gaat.

Achterkant

We hebben gekozen om dezelfde achtergrond te nemen als de voorkant. Andere opties waren afbeeldingen met daarnaast een blokje tekst. Uiteindelijk heeft de continuïteit met de voorkant de doorslag gegeven. Op de diagonale lijn hebben we tekst geplaatst. Over de inhoud van de tekst hebben we niet veel nagedacht. Als we meer tijd in het ontwerp van de flyer zouden moeten steken, zouden we hier waarschijnlijk iets meer tekst plaatsen. Ook zouden we dan een blokje tekst willen hebben wat de koppeling met fietsen in Groningen duidelijk maakt.

We hebben een stockfoto gevonden van de Drie Gezusters in een rode tint (vanwege de heaters) met een fiets op de voorgrond. Deze foto past perfect bij deze folder, niet alleen vanwege de kleur en de fiets, ook vanwege het uitgaansleven in de stad. Iets wat in onze brainstorm naar voren kwam als een unique selling point. De afbeelding is op een bepaalde manier bewerkt zodat het aansluit bij het dynamische beeld van de fietsroute van de voorkant. De andere foto op de achterkant geeft een beeld van studenten in Groningen en is op een vergelijkbare manier bewerkt. Hierdoor wordt de samenhang met de voorkant versterkt.

Als laatste hebben we de website van de RUG onderaan geplaatst. We hebben hiervoor gekozen omdat mensen het vaak fijn vinden om meteen te zien waar ze extra informatie kunnen vinden.


Persoonlijke bijdrage

Mijn taak in het design proces was het maken van een design voor de achtergrond van beide kanten van de flyer en een design van de achterkant. Hierbij heb ik een initieel design ontworpen en vervolgens hierbij, na overleg, de design keuzes gemaakt zoals hierboven beschreven. Tenslotte heb ik het uiteindelijke design van de achterkant gemaakt.


Revised Version: https://drive.google.com/open?id=1W26zDAndLPY4q_I-MQtA3Ebl6Ts9n5BH


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Assignment 7: Podcast

De podcast: https://static.wixstatic.com/mp3/325620_e9bfbedf55e14c00be78450ba10fb6a3.mp3 Voor deze opdracht maken wij een serie podcasts. We nemen een publicatie met een intrigerende titel of een vree

Professional use of social media

Blizzard Entertainment I don't really browse facebook or twitter as such, so the only companies I really follow on social media are related to my hobbies I already had. So because I was interested in

bottom of page